Zin en onzin van de zon

Natuurlijk weten we allemaal dat we ons goed moeten insmeren en beschermen tegen de zon, maar toch doen er rondom zon en de gevolgen voor je huid nog een hoop hardnekkige roddels en fabels de ronde. Tijdens een krachtige zon lees je hier alle fabels die je moet weten rondom de zon en je huid zodat je de komende tijd veilig en met een gerust hart van de zon kunt genieten!

Goed om te weten:

Wat zijn UVA-stralen?
(de ‘A’ van Aging=veroudering)
UVA-stralen zijn verantwoordelijk voor de veroudering van de huid. UVA-straling vormt 95% van de UV-stralen die de huid bereiken, is overal aanwezig en gaat dwars door wolken en ramen. UVA-stralen bereiken de lederhuid en veranderen de huidstructuur. Het is één van de veroorzakers van vroegtijdige veroudering van de huid met als resultaat: rimpels, vlekken, verlies van elasticiteit en uitdroging van de huid.

Wat zijn UVB-stralen?
(de ‘B’ van branden)
UVB-stralen zijn verantwoordelijk voor verbranding van de huid.
UVB-straling bereikt de opperhuid, stimuleert de melanineproductie en zorgt daarmee voor een gebruinde huid, maar is ook verantwoordelijk voor verbranding en een verandering in het de DNA van de huidcellen.

 

 • Als de zon niet schijnt, is het niet nodig je in te smeren

Fabel: Hierover kunnen we kort zijn; dit is onzin! Ongeveer 80 procent van de uv-stralen komt gewoon door het wolkendek heen. Bewolking biedt dus nauwelijks bescherming. Op een bewolkte dag kan je huid dus ook een dikke laag zonnebrandcrème gebruiken.

 • Wanneer ik een hoge beschermingsfactor (+SPF 30) gebruik word ik niet bruin

Fabel: mensen onderschatten vaak het effect van UV-straling, zowel in de schaduw als op een bewolkte dag. Bijna 85 procent van de zonlichtintensiteit wordt gereflecteerd door zand, water en gebouwen. Zelfs schaduw en wolken houden zonnestralen niet volledig tegen. Ook een hoge SPF houdt niet alle UV-straling tegen, waardoor je huid wel kleurt maar niet verbrandt. Zonnebrand is dus een must, ook als je liever in de schaduw zit. 

 • Als ik mijn huid goed insmeer krijg ik een vitamine D-tekort

Fabel: In theorie houdt een zonnebrandproduct de aanmaak van vitamine D wel wat tegen. Toch heeft normaal gebruik van een zonnebrandcrème uiteindelijk geen invloed op het ontstaan van een vitamine D-tekort. Onderzoek laat zelfs zien dat mensen die zich erg goed insmeren niet minder vitamine D in hun bloed hebben dan anderen.

 • Met een ‘all day’ zonnebrandcrème ben ik de hele dag beschermd

Fabel: Het is onmogelijk dat je met een zonnebrandcrème die je één keer gebruikt, de hele dag beschermd bent. In Europa mag er ook niet meer geclaimd worden dat een zonproduct de hele dag bescherming geeft. Het kan namelijk niet; de mate van bescherming is afhankelijk van je huid en wat je die dag doet. Verder lijken deze ‘all day’ zonnebrandcrèmes erg weinig bescherming te bieden tegen uv-A-straling. Terwijl het juist zo belangrijk is een zonnebrandcrème te gebruiken die beschermt tegen zowel uv-B- als uv-A-straling! Kies dus liever voor een zonnebrandcrème die je gewoon vaker op een dag aanbrengt, zoals Protection 50 sport.

PROTECTION 50 SPORT SPF 50 €39,90

Dit breedspectrum zonbeschermingsproduct geeft optimale bescherming tegen UVA en UVB-stralen en is geschikt voor lichaam en gezicht. De formule is niet vet, trekt snel in en geeft een comfortabel gevoel op de huid. Lichtgewicht en waterresistent (tot 40 minuten). Beschermt, verzorgt en gaat vochtverlies tegen door gebruik van Oleosomen Technologie.

 • Breedspectrum zonbeschermingsproduct
 • Geschikt voor het hele lichaam en gezicht
 • Niet vet en trekt snel in

Hoe te gebruiken
Breng het product royaal aan 15 minuten voor blootstelling aan de zon. Herhaal om de 2 uur of vaker wanneer je veel zweet of in het water gaat. Je hebt ongeveer 1 theelepel nodig voor het gezicht, en 1 à 2 eetlepels voor het lichaam.
Wist je dat?
Dit product ook hyaluronzuur bevat en je daardoor dit product prima voor een kortere periode (max. 3 weken) in plaats van je dagcrème kan gebruiken?

 • Met de zonnebank bereid ik mijn huid voor op de ‘echte’ zon

Fabel: Even voorbruinen onder de zonnebank biedt geen extra bescherming voor verbranding en zorgt juist voor snellere veroudering van de huid. Zonnebanken zenden UVA-stralen uit die je een bruine kleur geven, maar dat bruin biedt zeer weinig bescherming ( maar ongeveer SPF 4) tegen UVB-stralen. Je moet dus nog altijd een zonnebrandcrème gebruiken om je te beschermen tegen alle huidaandoeningen die veroorzaakt worden door UVB- en UVA-stralen.

Je bereidt de huid het beste voor door haar in goede conditie te brengen en houden, bijvoorbeeld door dagelijks colladeen derma plus te slikken, hiermee bouwt jouw huid van binnenuit SPF 15 op. Daarnaast bereik je een bereik je een goede bescherming door goed te eten en de barrièrefunctie te versterken.

 • Als ik binnen ben, hoef ik mijn huid niet te beschermen

Fabel: Veel mensen weten niet dat UV-A straling gewoon door glas gaat. Dat is niet zo gek, want van deze soort straling verbrandt de huid niet; je krijgt dus geen waarschuwing. UVA-straling is verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering. Dus zelfs als je binnen bent is het belangrijk de huid in de smeren.

 • Hoe hoger de SPF, hoe beter

Het gaat niet zozeer om de hoogte van de SPF, maar om de manier en vooral de hoeveelheid die je aanbrengt. Onderzoek laat zien dat mensen die een hoge SPF gebruiken, geneigd zijn minder vaak en minder goed te smeren, waardoor ze alsnog meer risico lopen op huidproblemen. Gebruik dus voldoende crème (een halve theelepel crème voor het gezicht en 2 eetlepels voor lichaam) en breng om de twee uur opnieuw aan.

NIEUW Jantar 100% VEGAN

 

Bescherming tegen de zon en tegelijkertijd een perfecte huidverzorging op basis van Amber Essence.

Sun Care en Huidverzorging in 1 €14,50 – €15,50
Een nieuwe generatie 4 level protection: UVA. UVB. n VL. IR

 • Amber Protective Face Cream  SPF 50
  • Amber protective Sun tan Thermal Water SPF 15
  • Amber Waterproof Family Sun Tan Emulsion SPF 30
  • Amber Calming After Sun Mist